Horoszkóp
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok
Karácsony
JOY Prix de Beauté

Az idei nyár kedvenc edzése: egyszerű mozdulat, ami tetőtől talpig átmozgat

plank edzes fitt eletmod sport

Promóciók

Figyelem, rózsaszín riasztás: megtaláltuk a tökéletes parfümöt minden rózsaszín-imádó hölgynek!

Promóciók

Otthonunk védelme: rugalmasság és biztonság egyben

Életmód

5 dolog, amitől garantáltan tökéletes lehet az idei karácsony

Karácsony

3 tipp, hogy karácsonykor se szaladjanak fel rád a kilók

Promóciók

A helyes testtartás a magabiztosság egyik forrása

Promóciók

A közösségi média mindent elbír? – A filterek kihívója a valóság!

Promóciók

Természetadta kincsek nyomában

Promóciók

Szeretnél 150 ezer Ft támogatást a fogászati kiadásaidhoz? Itt a megoldás!

Promóciók

Szívmelengető sztorik a legnagyobb mínuszok ellen

Promóciók

A karácsony varázsával vár az Etele Plaza! - Ráadásul decemberben akár Disneyland-i álomutazást is nyerhetsz!

Facebook
Twitter
Pinterest
Gyors, könnyen kivitelezhető és a mindennapokba simán beilleszthető mozgásformát keresel? Akkor szuper hírünk van! Mi megtaláltuk!

Ha a nagy melegben nincs kedved futni, de kerülnéd a klimatizált konditeremeket is, akkor van egy szuper megoldás arra, hogy egyszerűen mégis hatékonyan megdolgoztasd magad tetőtől talpig, ráadásul még otthonról sem kell hozzá elmenned, sőt egy törölközőn kívül nincs is másra szükséged! A plank, vagyis a megfeszített fekvőtámasz, vagy deszkatartás az egyik legjobb gyakorlat, amivel szó szerint a lábad kisujjától a homlokod csúcsáig megdolgoztathatod a tested összes izmát. További előnye a rendszeres plankpozíció tartásnak, hogy tényleg minden nap gyakorolhatod, sérülésveszély és káros következmény nélkül, miközben egy rendkívül időtakarékos edzés is egyben, mivel semmi szükség 10-20 percnél tovább tartó gyakorlásra a biztos eredmény eléréséhez.

Ez lenne a legjobb plank variáció? Próbáld ki!
Ez lenne a legjobb plank variáció? Próbáld ki! Ez lenne a legjobb plank variáció? Próbáld ki!

A plank előnyei

A plank megdolgoztatja a váll-, a mellkas, a kar-, a törzs-, a hát-, a has-, a tartó-, a far-, belső comb-, a négyfejű comb-, és a vádli izmait. Különösen a derék környéki úgynevezett core, azaz a tartó-, és mélyháti szakasz izmaira van jótékony hatással, mivel ezeket az izomcsoportokat nagyon nehezen lehet egyéb, célzott gyakorlattal erősíteni. Sok erőnléti edző szerint egyébként a plank hatékonyabb a hasizmokra nézve is például a felüléssel, vagy a népszerű ollógyakorlattal ellentétben, de a vállakat is nagyon jól erősíti, mivel a súlyzónk gyakorlatilag a saját testúlyunk lesz plankelés közben.

Ez az az edzés, amit tényleg bárhol, bármikor elvégezhetsz, reggel-este zuhanyzás előtt, sőt, még akár vacsora után is fél órával. A plank továbbá nagyon jó gyakorlat az ülőmunkát végző embereknek, vagy azok számára, akik sokat ülnek autóban, mivel ilyenkor a nyak körüli izmok állandó feszítésnek vannak kitéve, ami idővel fejfájáshoz, vagy migrénhez is vezethet, a rendszeres plank pedig segít megerősíteni ezeket az izmokat, így hosszú távon akár búcsút inthetsz a kellemetlen nyaki panaszkonak is.

A plank helyes kivitelezése


1. Először is helyezkedj el négykézláb a talajon, a kézfejeket helyezd el közvetlenül a vállak alatt, majd kezdj el a lábaiddal hátralépkedni. Ha elsőre bizonytalannak érzed a pozíciót, a nagyobb stabilitás érdekében a lábakat tartsd a csípőtávolságnál szélesebbre.

2. Amennyiben a keményebb kihívás érdekel, akkor húzd minél szűkebbre, vagy akár zárd is össze őket teljesen, de a térdeket ne szorítsd egymáshoz!

3. Képzeld el, hogy a fejed búbjától a sarkadig egy egyenes vonal vagy, a helyes pozíció érdekében az elején használj segítségül tükröt!

4. A karoknak és a lábaknak teljesen kinyújtva kell lenniük, ne hajlítsd be a térded, vagy a könyököd. A vállak feszüljenek, érezd a tenyeredben a nyomást, a lapockák is feszüljenek.

5. A tekintetedet szegezd a padlóra, de ne lógasd a nyakadat, tehát ne a mellkasodat nézz, csak egyenes, enyhén előre, lefelé essen a pillantásod.

6. Most pedig feszítsd meg a hasizmokat, a négyfejű combizmokat, a farizmokat, és tartsd meg ezt a pozíciót. Akkor végzed jól a gyakorlatot, ha a teljes tested igénybevételét érzékeled.

Egy szakértő elmondta, mennyi ideig kell kitartanod a planket, hogy laposabbá tegye a hasadat
Egy szakértő elmondta, mennyi ideig kell kitartanod a planket, hogy laposabbá tegye a hasadat Egy szakértő elmondta, mennyi ideig kell kitartanod a planket, hogy laposabbá tegye a hasadat

Az edzés időtartama

Nem kell ám olyan hosszú időn át megtartani a plankpozíciót, mint azt elsőre gondolnád, azonban nem is olyan egyszerű egyértelműen megmondani, hogy pontosan mennyit kell plankelni az eredményességért. Van, akinek már 10 másodperc is kihívás, míg aki edzettebb akár 60-90-120 másodpercig, vagy még tovább is képes helyesen megtartani a gyakorlatot. A tökéletes kivitelezés ugyanis sokkal fontosabb, mint a hosszabb ideig tartó edzés, mivel a helytelen testtartás akár derékpanaszokat eredményezhet.

Szakértők szerint 60 másodperces sorozatokra érdemes törekedni, ám ha ezt túl könnyűnek érzi valaki, akkor inkább érdemes a sorozatszámot emelni és nem az időtartamot. Egy edző javaslata alapján kezdők 10 másodperccel indítsanak, majd 10 másodperc lazítás után ismételjék a pozíciót és ezt ismételjék három-hat alkalommal. A középhaladók 30 másodpercig tartsák, a haladók pedig 60 másodpercig őrizzék meg a testhelyzetet. Ha túl könnyű a 60 másodperc, akkor inkább még erősebben próbálj feszíteni még egy húrt a testeden.

Galéria / 5 kép

Plank súlylabdával

Megnézem a galériát

Ezt az edzést kifejezetten a lusta csajoknak találták ki:

Galéria / 8 kép

7 szuper miniedzés lusta csajoknak

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Figyelem, rózsaszín riasztás: megtaláltuk a tökéletes parfümöt minden rózsaszín-imádó hölgynek!

Promóciók

Otthonunk védelme: rugalmasság és biztonság egyben

Életmód

5 dolog, amitől garantáltan tökéletes lehet az idei karácsony

Karácsony

3 tipp, hogy karácsonykor se szaladjanak fel rád a kilók

Promóciók

A helyes testtartás a magabiztosság egyik forrása

Promóciók

A közösségi média mindent elbír? – A filterek kihívója a valóság!

Promóciók

Természetadta kincsek nyomában

Promóciók

Az F&F ünnepi kollekciója lesz a legjobb barátod a partiszezonban!

Promóciók

Szívmelengető sztorik a legnagyobb mínuszok ellen

Promóciók

A karácsony varázsával vár az Etele Plaza! - Ráadásul decemberben akár Disneyland-i álomutazást is nyerhetsz!

Kép

Tóth Andi megvillantotta tökéletesen feszes hasát: még a szánk is tátva maradt!

Tóth Andi le sem tagadhatná, hogy most fantasztikusan érzi magát a bőrében.

Kép

Tartós szemszínváltoztatás műtéttel? Új őrület terjed a interneten, mi pedig utánajártunk, hogy biztonságos-e

Ma már szinte semmi sem lehetetlen, még az sem, hogy a szemünk írisze más színben ragyogjon, mint eddig. Ezért a változásként azonban súlyos árat fizethetünk.

Kép

Napi horoszkóp december 12.: a Kosoknak érdemes kevesebb terhet magukra vállalniuk, az Ikrek kiállnak a függetlenségükért

A csillagok a mai napra is izgalmas üzenetekkel készültek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Kép

Dolgok, melyekkel kordában tarthatod a rendet otthon

Azok, akiknél valóban rend van, szeretik a rendszert is. Nekik ezek a jópofa rendszerezők garantáltan tetszeni fognak.

Kép

Otthonodban is megtalálható néhány ebből a kifejezetten veszélyes anyagból: jobb, ha vigyázol velük!

Sokszor hallhatjuk, hogy a háztartási vegyszereket tartsuk távol a gyerekektől, pedig akár a felnőttek számára is életveszélyesek lehetnek. Erős, szúró szagú, maró anyagok, amelyek nagyobb dózisban és rosszul alkalmazva rosszullétet, súlyosabb esetben akár halált is okozhatnak. Tisztában vagy vele, hogy milyen veszélyeket rejt az otthonod? Megmutatjuk!